20 Şubat 2011 Pazar

Çıtır Simir

 Günlerden Pazar ve sabahın 7 si  kulağımın dibinde tiz bir ses annii-anii kalk
göz ucu bakışıyla karşımda cin gibi bir melis gördüm ,iki üç dakika uyuyor numarası yaptım ama ne yazık ki yemedi:((
güne erken başlamanın verdiği mutluluk ve enerjiyle die bir cümle kurmak isterdimki ne yazıkki pazar günleri bu cümleden pek hoşlanmıyorum, yine kalk diyen melisaysa boynumuz kıldan ince kalkıyoruz,elimden tutup beni mutfağa doğru sürükledi belliki acıkmış,anasının kızı mutfağa girdik ve iki yaşında bir çocuğun istek tablosunda pek bulunmayacak bir istekte bulundu anni simit yap şook oldum
Bir anda kollar sıvandı tüm uyku mahmurluğu bir kahve fincana gömüldü vee sabahın yedi buçuğunda ana kız simit yapmaya başladık,geleneksel pazar kahvaltımıza

Melisa simidi çok sevdiği için genelde çok yaparım evde ama bu sefer onun eli deydi diyemi nedir bilmiyorum gerçekten enfes olmuşlardı,Yanlız baştan söyliyim bunlar sosyetik pastane simidi tadında oluyor,sokak simidi yapımı çok daha basit ve sadece un tuz su mayadan yapılıyor




Tarifimize gelince

500 gr un
bir paket yaş maya
225 gr su
25 gr toz şeker
15 gr tuz
50 gr sıvı yağ
50 gr süt

yarım çay bardağı pekmez
susam

pekmez susam hariç tüm malzememizi yoğuruyoruz
oluşan hamuru fazla yoğurmadan mermer tezgaha alıp hamurdan küçük parçalar alarak tezgahtaki hamurumuza vuruyoruz (valla bildiğiniz hamuru dövüyoruz kısaca maya hamurları yoğurma işlemni bu şekilde yaparsanız çok çok daha iyi sonuç elde edersiniz unun içindeki gluten parçalanmayacağından hamur normalden çok daha yumuşak ve kabarık olur)
pürüzsüz ve tezgaha yapışmayan bir hamur elde edene kadar bu işlemi tekrarlıyoruz
hamuru 20 dk dinlenmeye bırakıcaz
yarı mayalanan hamurumuzu alıp ortalama 10 parça olucak gibi bölüyoruz
her bir hamur parçasını avucumuzla tezgaha bastırarak yuvarlıyoruz (bu işlemde maya baterilerinin ölmesini sağlıyor,bazı mayalı ürünlerin mide yi rahatsız etmesinin nedeni bakterilerin ölmeyip mideyi işgal etmeleridir)


oluşan bezeleride 10 dk kadar dinlendiriyoruz
bezeleri tezgaha elimizle açıp rulo şeklinde sarıyoruz (bu işlmede simitlerin içindeki katmerli yapının oluşması için)
ruloları içi ucundan bir birinie sıkı sıkı yapıştırıp tüm işlemleri bezelerin hepsine uyguluyoruz
simitlerin birinci aşamaları tamam
Derin bir tasın içine pekmezimizi döküp iki subardağı kadar su ilave diyoruyoruz
halkalarımızı bu pekmezli suya batırıp
iki elimizle çekiştire çekiştire genişletip simit büyüklüğüne getiriyoruz
genişleyen simitlerimizi susama batırıp fırın tepsimize yerleştirip son mayalanma isşemine geçicez.

tepside gerçekleşen asıl mayalanma süreci yarım saati buluyor ,simitlerin mayalanma işleminin bittiğini anlamak için tepsideki ilk hallerinin iki katı büyüklüğe ulaşmış olmaları gerekiyor,ben kolay yolunu buldum fırını 50 dereceye ayarlayıp tepsiyi fırına koyuyorum yaklaşık 10 dk da mayalanma bitiyor daha sonra tepsiyi çıkarıp fırını 180 dereceye getiriyorum 5 dk ısının oluşmasını bekledikten sonra tekrar pişirmek için tepsiyi fırına veriyorum ,simitlerimiz yaklaşık 15 dk içinde çıtır çıtır pişmiş oluyorlar(sakın simitler fırındayken dereceyi 50 den 180 e çıkarmayın simitleriniz bir anda sönü verir,)

Şimdi diyacaksinizki iki simit için bunca zahmee ne gerek var bu kadar uzun anlattığıma bakmayın bir kere yaptınızmı inanın yapması çok keyifli ve basit ayrıca dışarda satılan simitler bu kadar besleyicimi bakalım

herkese iyi pazarlarrr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder