7 Ocak 2011 Cuma


açma

Cemil usta dan aldığım en güzel reçetelerden biri

1 kg un
25 gr tuz
100 gr şeker
60 gr yaş maya
60 gr sıvı yağ
50 gr margarin
550 gr su

tüm malzemeleri birlikte yoğurup kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz,hamuru fazla yoğurmadan ,tezgahın üzerine alıp,dövme tekniğiyle yoğuruyoruz (hamurdan parçalar koparıp tezgahtaki hamura tokatlar gibi yapıştırıyoruz, stresli günlerin sonunda acayip iyi geliyo :)) hamur kendini toparlayana kadar tezgaha un ekleyerek dövmeye devam ediyoruz.pürüzsüz hae gen hamurumuzu 30 dk dinlemeye bırakıyoruz
dinlenen hamurdan 90 gr lık parçalar koparıp avucumuzun içinde tezgaha bastırarak yuvarlayıp bezeler yapıyoruz (bu yuvarlama işlemi sırasındaki maya daki bakteriler öldüğünden açmalarınız mide dostu haline dönüşüyor)
bezelerimizide 10 dk dinlendirip tezgahı uz unlayıp bezeyi avucumuzun içiyle bastırarak açıyoruz hamurun üzerine bir miktar tereyağ sürüp yağığı tüm hamura yedirecek şekilde bezeyi küçük bir tabak kadar açıyoruz
açtığımız hamuru ruola şeklinde sarıyoruz rulomuzu bir ikitez burup uçalrından birleştirip yağlanmış tepsimize diziyoruz ,en son üzerlerine yumurta sarılarını sürüp açmalar iki katı büyüklüye ulaşıncaya kadar mayalanmasını bekliyoruz
önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 15 dk pişiriyoruzz
,sonrada afiyetle yiyip, oluşan kiloları vermek için kavitasyon ,plates allah ne vardiyse saldırıyoruz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder